Синиці

Синиці (paridae) - сем. зубоклювих співочих птахів (Oscinesdentirostres.). Численні дрібні види С. распространенипреімущественно в лісовій галузі північної півкулі. С. характерізуютсяпрямим, коротким, округленим на кінці дзьобом з густими щетинками, які покривають ніздрі, - сильними лапами з круто зігнутими кігтями, короткими заокругленими крилами з 10 маховими перами, з яких 4 і 5самие довгі, і однаковою забарвленням самців і самок. Все С. подібні междусобой за способом життя і належать до найбільш корисним лісовим птахам. Головну їжу їх становлять личинки і яйця комах, яких С. ​​відшукують в щілинах кори, в згорнутих листках, в квіткових сережкахдеревьев і т. Под. місцях. Під час полювання, в якій проходить великачастина дня, С. не залишати не розглянутим жодного доступного для ніхместа, де могло б сховатися комаха. Вони відмінно лазять по стволамдеревьев, звисають вниз спиною, тримаючись за кінчики тонких гілок, довбають шишки, розгортають бруньки і згорнуті листя і т. Д. Некоториесініци харчуються також насінням. На землю С. спускаються рідко, летаютплохо. Більшість європейських С. ​​- осілі птахи, що збираються восени внебольшом зграйки разом з корольками і іноді пищухами. Гнізда вьютобикновенно в дуплах. Кладка (до 12 яєць) проводиться звичайно двараза в літо. Більшість європейських видів відноситься до роду Parus (лісові синиці); характеризується сильним дзьобом з опуклим ребром, округленим або злегка вирізаним хвостом і широкими крилами, третьемаховое перо яких не коротше четвертого.Один з наіболеераспространенних і більших видів звичайна або велика С., С. -кузнечік (P. major) - живе як осілий птах повсюдно в Європі, влесной області Сибіру, ​​південно-зап. Азії і сівши. зап. Африки. Велика С. зростанням з хатнього горобця; верхня сторона тіла її жовтувато-зеленогоцвета, що переходить місцями в сірий; нижня сторона - жовта; шапочка вщент, боки шиї, горло і поздовжнє широка смуга, що йде по ніжнейстороне тіла - чорні, щоки білі. Дзьоб чорний. За оперення голови родParus ділять на наступні підроду: 1) Lophophanes (чубаті С.), з хохломіз подовжених, піднятих пір'я; сюди відноситься європейська хохлатаяС. (L. cristatus) - рудувато-сірого кольору з хохлом з чорного пір'я сбелимі кінчиками. 2) Parus (С. коники) - з чорної шапочкою і белимпятном на задній стороні шиї; сюди відноситься, крім великої С. (P. major), також чорна С. або московка (P. ater) і ін. 3) Poecile (гаички) - з чорної або бурою шапочкою, але без білого шийного плями; сюдаотносітся болотна С. або пухляк (P. palustrus). 4) Cyanistes (лазоревки) - з білою, голубою або синьою шапочкою; сюди належить лазоревка (С. coeruleus) і ін. З інших європейських родів рід бородаток (Panurus) відрізняється довгим ступінчастим хвостом і подовженими пір'ям по бокамшеі, що утворюють рід вусів. Бородатки влаштовують гніздо не в дуплах, а утягнути і очеретах, прикріплюючи його до стебел. Що відноситься сюди вусата С. (Panurus barbatus) поширена в середн. і півд. Європі, в западн. і Центральної. Азії. У роду довгохвостих С. ​​(Acredula) такий же хвіст, каку бородаток, але немає вусів. Гнізда їх нагадують гніздо ремезів (Aegithalus). Ремези складають четвертий і останній рід европейскіхсініц. Ю. В.

Енциклопедія Брокгауза і Ефрона. - С. -Пб. : Брокгауз-Ефрон.1890-1907.

Поділіться З Друзями
Попередня Стаття
Наступна Стаття