Біломордий олень

беломордий ОЛЕНЬБЕЛОМОРДИЙ олень (cervus albirostris) - вид парнокопитного ссавця роду власне оленів підродини справжніх оленів ( см. СПРАВЖНІ ОЛЕНИ), відноситься до особливого підроду Przewalskium названому в честь Н. М. Пржевальського, вперше його відкрив. Беломордий олень, один з найбільш маловідомих і рідкісних оленів, відрізняється своєрідним будовою; він високоногими, з короткою широкою мордою. Це олень середніх розмірів: довжина тіла 190-200 см, висота 120-130 см, маса 130-140 кг. Вуха великі і, на відміну від інших оленів, вузькі, сильно загострені. Хвіст короткий (12-13 см), приблизно в два рази коротше вуха. Копита високі, короткі і широкі, схожі скоріше на копита гірських козлів, ніж оленів. При цьому бічні копита (па другому і п'ятому пальцях) дуже великі і приблизно в два рази довше, ніж у інших оленів. Предглазничних заліза дуже велика, дорівнює оці або більше його. Рогу самців великі, сильно сплощені, зазвичай з п'ятьма відростками; вони не утворюють крону і сильно відхилені назад.

Хутро цього оленя буро-коричневий. Ніс, губи і підборіддя до горла білі. "Дзеркало" дуже велике, що заходить далеко за круп. Хвіст одного кольору з "дзеркалом" - світло-рудий. Короткі, товсті і жорстке волосся всередині порожнисті; підшерстя немає. На спині самців уздовж хребта волосся мають ворс ззаду-наперед, утворюючи своєрідне сідло.Беломордий олень поширений в Східному і Північному Тибеті, в горах Нанипаня і на хребті Кукунор.

Він мешкає в безлісих високогір'ях, серед заростей чагарників, на висоті 3500-5000 м над рівнем моря. Олені пасуться в альпійських степах поодинці, парами або невеликими стадами, до 20 голів. У деяких районах олені роблять вертикальні кочівлі. Самки тримаються з Оленята до появи нових малюків. Беломордий олень узятий під охорону як дуже рідкісне, що знаходиться на межі зникнення тварина.

Енциклопедичний словник. 2009.

Поділіться З Друзями
Попередня Стаття
Наступна Стаття